Už na celkem 52 místech ve městě budou moci od pondělí 6. září Šumperané odevzdávat gastroodpad, tedy zbytky z kuchyně. K 38 adresám jich přibylo dalších čtrnáct: 8. května 44, Bludovská 4 a 6, Březinova 8, Erbenova 1, Finská 2, Gagarinova 6, Jugoslávská 1, křižovatka nám. Míru x Sadová, Palackého 4 vnitroblok, Reissova 17, Temenická 21, Zahradní 25 a křižovatka Žižkova x Puškinova.
„Třídit se v Šumperku začalo na začátku května a vytříděného gastra nám stále přibývá. Zatímco první měsíc bylo na bioplynovou stanici do Rapotína odvezeno asi 2,3 tuny materiálu, v srpnu to už bylo přes sedm tun. Celkem tak našlo smysluplné využití zhruba 21 tun gastroodpadu,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl, pod nějž mimo jiné spadá i odbor životního prostředí.
Jen pro představu – z 20 tun gastroodpadu, který Šumperané do nádob nastřádali, je vyrobeno takové množství CNG, které stačí osobnímu vozu na ujetí 5 tisíc kilometrů.
Jen pro představu – z 20 tun gastroodpadu, který Šumperané do nádob nastřádali, je vyrobeno takové množství CNG, které stačí osobnímu vozu na ujetí 5 tisíc kilometrů.
Gastroodpad lidé vhazují do hnědých nádob, které jsou označeny odpadovým logem města a nálepkou s návodem, jak třídit. Nádoba je opatřena těsněním, které zabraňuje úniku zápachu, a také uzavíratelným mechanismem. Pokud se nádoba převrhne, její obsah se nevysype. O svoz se stará přímo rapotínská bioplynka, která naloží popelnici a vymění ji za čistou nádobu. „Dohodli jsme se, že ideální je odvážet nádoby v pondělí, protože o víkendu se v domácnostech více vaří a je tedy logicky více odpadu,“ řekl Jakub Jirgl. Doplnil, že firma EFG Rapotín BPS svoz provádí automobilem poháněným na CNG.